archief

Emile Truijen overleed in 2003 na een korte ziekteperiode.
Zijn fysieke archief is voor het grootste gedeelte ondergebracht bij zoon en ontwerper Viktor Truijen en schoondochter en kunsthistoricus Renée Borgonjen. Zij maakten in 2007 de eerste versie van deze website, maar omdat Flash niet langer werd ondersteund was deze een aantal jaar uit de lucht. Deze nieuwe website – het online archief – is door kleindochter Katía Truijen gebouwd en aangevuld.

In 1983 doneerde Emile Truijen een deel van zijn archief aan Museum Boijmans Van Beuningen, waar de tweelingbrievenbus, het servies voor N.V. Keramische Industrie Fris, het schaalmodel van het Polydome huis en enkele tekeningen werden ondergebracht. Daarnaast zijn enkele materialen te vinden bij Emile’s andere zoons Hans, Mark en Michaël en dochter Katinka Truijen. De komende tijd wordt een inventarisatie gemaakt van archiefmateriaal dat nog bij andere bedrijfsarchieven en de TU Delft te vinden is. In 2004 vernoemde de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft een zaal naar Emile.

De nalatenschap van Emile Truijen werd tot 2022 vertegenwoordigd door echtgenote Annette Truijen-van Kleeff. Zij speelde – behalve als echtgenote en moeder – een belangrijke rol in het tot stand komen van het oeuvre van Emile Truijen, en vervaardigde lange tijd de presentatietekeningen van de ontwerpen. De komende tijd wordt een extra pagina toegevoegd aan dit online archief over haar werk en leven.

In 1992 verscheen Emile Truijen: brieven van een designer: een autobiografie, dat werd uitgegeven door de Faculteit van het Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, en werd gedrukt door zoon Hans Truijen. Het boek bestaat uit brieven, die door Emile vanaf 1987 aan Viktor (als net afgestudeerd interieurarchitect) en Renée (als student kunstgeschiedenis) werden gestuurd vanuit Douzains in Frankrijk, en die door hen werden verzameld en gebundeld. In de brieven vertelt Emile over de achtergrond en geschiedenis van zijn vakgebied – het industrieel ontwerpen – aan de hand van zijn eigen werkende leven. De teksten op deze website zijn op basis van deze brieven geschreven.

Door kleinzoon Maurice en zoon Viktor werd in 2021-2022 een T-shirt ontwikkeld om de tweelingbrievenbus weer in het straatbeeld terug te krijgen; aan de voorkant is het design van de brievenbus te zien, en de ontwerpers Rob Parry en Emile Truijen staan op de achterkant afgebeeld (meer informatie via Instagram).

In de herfst van 2022 is het archief van Emile Truijen en een reflectie daarop door Viktor en Katía onderdeel van de tentoonstelling Archives at Risk, te zien en te beluisteren tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De tentoonstelling is samengesteld door Annemartine van Kesteren (Conservator Design en Stadscollectie bij Boijmans Van Beuningen) in opdracht van Het Nieuwe Instituut en onderdeel van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD).

links:

Archives at Risk tentoonstelling
https://nadd.hetnieuweinstituut.nl/nadd-ddw-2022

Het Louis Kalff Instituut, erfgoedcentrum industriële vormgeving http://www.louiskalffinstituut.nl/nl/emile-truijen/

Collectie Museum Boijmans Van Beuningen
https://www.boijmans.nl/collectie/kunstwerken/108545/theeservies
https://www.boijmans.nl/collectie/kunstwerken/110916/brievenbus

TU Delft: 50 jaar industrieel ontwerpen
https://www.tudelft.nl/io/over-io-2021/delft-design-history#c405945

Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Emile_Truijen

Archief van Emile Truijen bij Viktor en Renée op het Zeeburgereiland. Foto door Johannes Schwartz.

Archives at Risk tentoonstelling. Foto door Jeph Francissen.

Truijen T-shirts. Door Maurice en Viktor Truijen.

Een fragment uit het programma: 'Nederlands Fabrikaat' uit 1997.
Een coproductie van Teleac/NOT en de Wereldomroep. Naar een idee van Reyer Kras.

Vorige
Vorige

emeritaat